KAHVENİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Sabah kahvemi yudumlarken size 1000 yıldır hayatımızda olan kahvenin sağlığımız üzerindeki etkilerinden bahsedeyim istedim. Kahve doğru miktar ve şekilde tüketildiğinde faydalı olabilir. Peki, ya çok tüketiyorsak? Gelin birlikte bakalım;

☕️Kahve antioksidantlardan zengin bir içecektir (metilksantin, teobromin, teofilin, klorojenik asit, ksantin). Kahvenin sağlığımız üzerindeki etkisini konuşurken kafein içeriğinin önemli olduğunu söylemeliyim. Kahvenin hazırlanma şekline göre kafein içeriği değişir.

☕️Norveç’te yapılan araştırmalarda kahve antioksidant besin olarak kabul edilmiştir. Demlenmiş kahvenin antioksidant içeriği artar. Antioksidant kapasitesi en yüksek olan yeşil kahvedir. 

☕️Doğru miktarda ve şekilde içilen kahve şifadır; kanserden korur, kötü kan yağlarını düşürür, kalp-damar hastalığı ve bağırsak kanseri riskini düşürür.

☕️Kahvenin içinde bulunan kafestol ve kahweol denen bileşikler karaciğerde glutatyon sentezini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirir. 

☕️400 derecenin üzerinde kavrulmuş kahvelerde kanserojen bileşikler oluşabilir. Düşük ısıda kavrulmuş ya da kavrulmamış kahveler daha sağlıklıdır. 

☕️Normal dozlarda alınan kafein uyanıklığı artırıp yorgunluğu azaltırken; yüksek doz kafein (1000-1500 mg) alan bireylerde titreme, gerginlik, konsantrasyon eksikliği, taşikardi (kalp ritminin yükselmesi), uyku bozuklukları gözlenebilir.  Günde 6 kupadan fazla kahve içen kişilerde intihar eğiliminin 5 kat arttığı saptanmıştır.

☕️Güvenli miktarda düzenli kahve tüketimi Parkinson hastalığı riskini düşürür. 

☕️Günde 8 kupadan fazla kahve içen kadınlarda gebe kalma olasılığının düştüğü, günde 300 mg’dan fazla kafein alan gebelerde düşük ihtimalinin arttığı belirlenmiştir. 

☕️Günde 5 kahveden fazla kahve tüketimi kan homosistein düzeyini artırarak kalp ve damar hastalığı ve pıhtı (dolayısıyla inme) riskini artırabilir.

☕️Günde 400 mg’dan fazla kafein alımı idrarla kalsiyum atımını artırarak osteoporoz yani kemik erimesi riskini artırabilir.

☕️Kahvenin kolesterol üzerindeki etkisi hazırlanma şekline göre değişir.

☕️Kahve tüketiminin astım hastaları üzerine olumlu etkisinin olduğu, diabet yani şeker hastalığı riskini azalttığı bildirilmiştir. Tabii ki çmiktarını abartmadan.

☕️Günde 5 kupadan fazla kahve tüketimi bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

☕️Düzenli kahve tüketimim metabolizmamızı hızlandırır.

(Kaynak: Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 48:464–486, 2008)